Sunday, 31 January 2016

Comeback 2016 : Gel Foundation IN2IT

Assalamualaikum dan Hi ^_^

Selepas lama berehat daripada dunia blog ini akhirnya aku buat comeback. Yes! Haha Untuk tahun baru ni, aku nak buat sedikit review tentang... jeng jeng jeng.. 

Sebenarnya baru-baru ni aku mula berminat untuk menyelami dunia kecantikan ni ahaa mungkin sebab dah makin berusia dan ingin nampak 'ladies'.

Okay, video kat bawah ni khas aku buat untuk kawan-kawan yang nak mencuba atau mencari gel foundation jenama IN2IT. Tak silap produk ni berasal dari Thai dan bagi aku agak glamour hehe.

video

Aku pon tak sure sangat apa beza fungsi gel foundation dengan bb cream. Tapi untuk kali ni aku pilih gel foundation sebab nak tengok perbezaan coverage antara dua produk ni.


untuk yang malas bukak video hehe

Better coverage tapi masih kene tepek tebal sikit untuk tutup bekas jerawat kalau macam aku ni pakai nipis jadi tak fully coverage kat muka tu. Gambar tu memang tak jelas sebab ambik curi-curi dan terkene panahan cahaya matahari hehe

Sebagai hasilnya, gel foundation hasilkan better coverage berbanding bb cream dan agak tebal dan tak cair macam bb cream. Kelebihan gel ni banyak warna berbanding bb cream. Jadi sesuai digunakan untuk pelbagai jenis tona muka. Biasanya, kalau kita pakai foundation yang warnanya agak cerah daripada tona muka kita, nanti nampak sangat yang kita cuba untuk nampak lebih cerah pada biasa. Biasalah sekarang 'ladies' suka nampak natural.


Tip untuk pilih warna gel foundation yang sesuai dengan kulit muka: pastikan kering dulu baru boleh tengok sesuai ke idok.


Sebagai contoh, aku guna rose beige dan warna dia sesuai sangat dengan kulit muka aku yang tak seberapa putih ni hehe Peace! muka aku memang jerawat tu macam kemestian, kalau jerawat tak naik pon bekas jerawat tu ada. Jadi, kene tepek tebal sikit 'for better coverage' haha. p/s tapi aku suka pakai nipis je jadi merah2 jerawat tu still nampak. Kalau nak bagi bintang per lima ... nora bagi 3 bintang!

Selamat mencuba ! ^_^


Wednesday, 17 December 2014

Aku ' clean maniac' ?

   Hai semua , akhirnye aku telah membuat comeback selepas hampir 2 tahun berehat.. Yelah, ingatkan takkan dapat comeback2 dah. Kate orang, persiapan kene 'ong' sebelom penampilan semule.

    Sebot pasal kebersihan , memang satu perkara yang penting untuk pastikan kite ni hidup sentose sentiase. Ni tak, dah tau tandas tak boleh flush dandan time tu nak terkucil sangat, masok jelah tapi lepas tu pandai-pandailah usahe kan nak bersihkan balik. Mungkin pade waktu tu, malu nak tinggalkan tandas yang dah 'wangi' tu , okay tinggalkan, fine boleh terime. Tapi bile dah takde orang, pegilah bersihkan semule. Ni biar jek terapong , yeoja kot jagelah kebersihan. Menambahkan lagi malunye tu, umur semue dah besor kot. Mak aihh tak boleh fikir ke? 

    Nasib ade 'clean maniac' macam aku ni _ bukan nak angkat bakul sendiri_ bersihkan dulu tandas tu walaupun geli nak muntah, puihhh hissssshh pengotor punye perempuan! aku pon menadah air paip dengan baldi aku dan menjirus ke dalam ( tempat sepatutnye) Dahlah sebelom pegi tandas tu, tak tido lagi malamnye, taktau rase ape tapi yang lawaknye bile aku dah bersihkan ade pulak yang nak masok. Yelah tandas dah mewangi dengan sabun breeze (pinjam) , sape yang boleh tahan diri daripada masok.

    Memang dah lame aku tak puas hati cara orang jage kebersihan ni. Pelik diorang ni sebenornye memang suke kotor ke hape?? Harap sangat kita semue sedar betape pentingnya kebersihan dalam hidup kite. Penampilan diri pon bermule dengan cara kite menjage kebersihan diri dan sekeliling.


Tuesday, 19 February 2013

Lagu untukmu?? tetapi...

  Hello mellow marshemellow!!.. Assalamualaikum.. Welcome to HD !! keke... tengah promo ni, ape kate kite tengok King Of Ambition..drama ni memang sarat dengan kisah suke dan duke dalam hidop.. boleh kate, pertame kali aku tengok drama .. heroin yang miskin jatuh cinte dengan hero yang kaye-raye semate-mate sebab $$$$$.. haha..biasenye ikhlas semate-mate demi cinte yang tulus suci .. memang tegar betol heroin ni, oppa die dah korban segale-galenye , tenage , mase , duit..boleh pulak die kejar hero kaye tu semate-mate nak duit.. hah,, ape kejadahnye ini semue???

  Sebenarnye, bukan drama ni yang membuatkan penulis blog ni nak meng'update' postnye.. ini semue gare- gare..  Lagu Untukmu dari 2PM ( BOLEH KLIK di sane) pade mulenye, memang aku ni dikenali sebagai Fairun Park 'king of maker video' jadi aku tanpe berfikir panjaaaaaaaaaannnnnnnggg , dah buat keputusan nak masuk kontes ni.. tapi akibat tiade mase, tak terhasillah video yang aku impikan sangat tu.. 


  5 dAys later.... Jumaat yang diberkati, tepat pukul 5.o2 petang , aku dengan semangatnye alih KBS World, channel 392 ! tengok kace televisyen memang daebak! daebak! nak tau sebab ape.. sebab ade wooyoong oppa dan junho oppa kat situ .. hehe rupe-rupenye 3 pemenang sudah pon dipilih , aku ape lagi.. mule lah berangan tinggi ke angkase nan indah.. hehe,


                   "bestnye ! diorang..dahla oppa 2PM nyanyikan lagu khas untuk 
                     diorang, siap sebut name lagi"

Lalu aku terbayang ... nickhun menyebut name aku dan berkate..
                    'This is for you, fairun.. better in time'
                    ' Taecyeon pulak tolong rapping kan untuk nickhun' 
                   " tak cukup tu lagi.. wooyoung cakap' This is also my photo with 
                      my signature."
Meleleh kot air mate... aku ingatkan itu je.. sekali rupe-rupenye
                       " dapat merchandise 2PM !! "   
                      " dapat tiket ke konsert 2PM (ONE- ONE)" apekah             maksudnye semue ini??
                   

          

  Jadi.. dengan seluruh jiwe rage.. aku ambik lappy.. dan mulekan projek aku... 5 jam tau aku laburkan.. awesome tak?? inilah produknye.. take a look :D

   
video

  Tepat jam 7 pagi tadi.. aku meng'upload'nye ke Uncle Youtubie... dengan pantasnye video ini telah menjadi sebahagian playlist di channel aku.. aku dengan banggenye nak hantar link di facebook a song for you.. beselah kite yang newbie mesti nak buat last check kan.. aku pon membace bismillah dan menekan butang 'play'.. tup tup no sound.. playback ade je.. aku tekan la mute tu ingatkan video ter'mute' sendiri.. Akhirnye, impian aku berkecai .. pecah pecah pecah sampai jadi butiran permate yang halus.. sedih sangat sampai rase nak bunuh diri..hehe takdelah sampai macam tu, hiperbola je lebih.. tapi.. serius memang rase nak bunuh diri...apabile aku check dan check dan check.. rupe-rupenye music background aku gune telah dilabelkan salahgune.. Hello ?? dan hello?? takdenye masalah copyright uncle youtube oii ! aku nak masuk kontes je bukan nak jual ke hape.. emmmm.. kalaulah uncle paham perasaan saye, mesti pak cik takkan buat macam nie kan..kasihanilah saye..... sob..sob..sob

  Habis dah aku pujuk rayu pakcik  ni.. aku siap buat aku janji lagi..adoyai die tetap tak bagi aku uploadnye secare rasmin.. Ya Allah ! apekah salah hambemu ini? ..mungkin dah takdir.. selepas 1 jam, aku angkat bendere putih..so sad.. aku terfikir macam mane untuk buang rase sedih dalam hati ni.. adekah dengan?? ye !!

' ape kate upload kat blog je lah bagi member tengok?'
" wah, satu idea bagus ni !"

  Video ni untuk tatapan korang.. terime kasih sangat2 ye!!  sebenarnye, story dalam video ni memang benar, tapi ayat aku tu di' hiperbola ' kan je.. biaselah nak nampak menarik.. hehe, ape pendapat korang , menarik tak? ke aku je yang SS.. hehe..disebabkan pakcik youtubie dah buat ragam, aku terpakse menerimenye dengan hati yang terbuke luas-luas lalu mendiamkan diri sediam-diamnye tinggal di rumah.." I Wonder" bestnye mak ayah pegi jalan KL..hehe, itulah tadi mak tanye " nak ikut tak?", sambil melemparkan senyuman semanis kurma di bibirnye... aku dengan banggenye menjawab " takpelah, malas pegi..hehe", dah vrooooooommmmm, wira aeroback melepaskan angin.. aku rase menyesal tak ikut same.. sebab tadi, bile happy sangat video dah di'upload' dan mungkin ade peluang nak menang kontes 'lagu untukmu' tu...minda dah naik flight pegi syarikat JYP..hehe dah berangan macam2.. 

  Itulah..mak ayah oppa dah pesan.. kene kenal hati budi orang tu betul- betul.. rambut same hitam, hati lain-lain kan..nampaknye aku belm kenal pak cik youtubie ni.. hehe..


  Tajuk video tu " My Colourful Dream" nampaknye tak colourful lah dream aku sebab tak dapat hantar video tu.. takpelah life must go on! sesungguhnye, ade dream yang lagi besar sedang menanti.. InsyaAllah.. tapi.. itu bukan dream tapi realiti.. Aminn, bukan untuk aku saje tapi kite semue!

Our dream will become reality!!

pssttt... ade hot news! pertame kali aku rase sangat teruje.. pelanduk 2 serupe yoona snsd ade di Malaysia..
dah glamour effa sekarang.. hehe chukkae!!


Saturday, 19 January 2013

akukah ' rapunzel moden' ?

    Hello mellow marshemellow .. hooray! hooray! aygo dah buat comeback selepas tige bulan menyepikan diri di istana setinggi 'skycraper'?? no one can help me!! aargggghhh!! jom kite teros straight dont belok- belok ke istana aku.. ( tolong selamatkan aygo) hehe.. baru-baru ni aku ade menonton drama latest 'masyuk' online streaming teros dari negare asal Running Man tuh, haa.. mesti kdrama crazier tertanye-tanye drama ape yang masyuk sangat tuh.. tajuknye adelah jeng jeng jeng .. " Pakwe Jambu Rumah Sebelah" .. eh, saba' sat...jangan hangpa cari lagu tu.. memang tak jumpelah kan.. tajuk rasminye ' Flower Boy Next Door'..
of course, tengok tajuk pon teros terfikir alah2 flower boy @ ' pakwe jambu'  aygo memanglah suke taste die kan.. keke.. jangan salah anggap my friends sebenarnye castnye takdelah jambu sangat, man lah jugak..jadi tak kisah korang minat jambu ke man ke handsome.. semue ade.. haha jambu ( macam MLM je) takpe Jozan dah menangkan! hehe..




    Drama ni menceritekan tentang urban rapunzel.. aku rase korang mesti tau kan cite dongeng rapunzel tu.. sorang puteri yang kene kurung dalam satu bilik kat atas istane lame dan tunggu sorang putera selamatkan die, lebih kurang macam tu lah sumber ispirasinye tapi lain sikit.. name pon 'urban rapunzel' kan.. mengisahkan sorang perempuan (lakonan park shin hye) alah shinhye yang dalam cite he's so beautiful 2010 yang sampai sekarang masih lagi trend untuk kdrama tegar.. haha..die ni tinggal sorang-sorang je kat rumah tu.. jarang sangat keluar rumah.. keluar rumah pon curi-curi, taknak langsung jiran tau die nak keluar.. haha bayangkan tak sampai lime minit keluar, dah rindu kat apartmen die kot.. macam irama dengan lagu lah, takleh berpisah langsong..mungkin trauma, situasi jadi semakin huru-hara dan haru-biru bile flower boy berhampiran dengan die mule menaruh hati.. siapekah yang bakal mencuri hati si rapunzel ni, same- same lah kite nantikan ye.. baru episod 4.. long way to go!! haha..



   Aku minat sangat drama ni.. sebab ape??mungkinkah aku pun 'urban rapunzel'? kerna... haha.. for the time being, ceywah ! aku sangat malas nak ikot my mum pegi mane-mane, walaupun tak jaoh mane.. orang tue dulu-dulu kate sekangkang kere je pon.. (kere? sejenis monyet) bile aku berhadapan dengan orang ramai, tetibe rase takot menyelubungi diri , macamlah orang tu nak ape-apekan aku? tapi serious baru-baru ni aku kuatkan semangat untuk membeli dan membelah di sebuah pasaraya terkemuke kat Triang Province haha mase kat cashier tu, ade due orang budak laki yang look so scary , kalau scary of course bukan flower boy, bukan baby-face, bukan chinese look, korean look .. diorang pandang aku seolah-olah scan satu badan?aarggghhhhh! no! mintak simpang.. Ya Allah.. aku je ke yang perasan? mungkin.. eh tidak same sekali.. aku nampak sangat pandangan mate diorang yang tak hensem tu.. haha bende macam ni, dah berlaku banyak kali.. sampai ade yang ikut daripade belakang ( saksi ~ my mum) sebab tu aku trauma.. 

  Trauma tu menyebabkan aku tak suke keluar rumah.. kalau terpakse ikot, baru aku pegi tu pon naik kete dalam garaj ( masih area rumah) , nanti balik pon tetap keluar daripade kete dalam garaj yang masih dalam rumah.. haha lawak kan? sebab tu aku suke duduk dalam rumah je.. mak aku selalu berkate dengan manisnye sebab nak pujuk aku, misalnye.. haha bile nak buat I.C. baru? bile nak buat akaun (...) ? bile nak buat lesen? dan aku akan jawab nantilah.... dan nantilah.. akhirnye mak aku angkat bendere putih ( menyerah kalah) sebab kuase cinte rapunzel terlalu kuat untuk ditewaskan oleh sihir mak cik penyapu terbang ~keke termakbulkah impian aku menunggu kehadiran si flower boy dalam kehidupan aku yang pelik pade orang lain ni untuk ubah aku?








  Kalau boleh keluar rumah tu nak pakai bodyguard..haha.. amboih ekau artis popular ke? sentap mak jemah dengar.. nak gune bodyguard bagai.. haha.. aku harap tak lame lagi satu aura yang tak penah aku sangke akan lahir dalam naluri... dan aku akan berjaya keluar daripade kepompong lame koi!! haha berangan je lah dapat flower boy macam ini.. haha.. biarlah randy pangalila bilang biar mimpi sampai ke bintang!  
selamat menonton 'Flower Boy Next Door' !  Assalamualaikum.. 



ppsssstt.. ade cite hot.. kai ( main dancer EXO-K) ditolak jatuh oleh sekumpulan peminat fanatik yang agak berumur di Incheon Airport.. mungkin sebab teddy bearnye telah dibuang oleh #kai.. kot ye pon fanatik sangat janganlah sampai letak kamera kecik dalam mate bear.. # pandai kai# die sangat berhati-hati# semakin ramailah bodyguard lepas ni kat airport.. hah..

Friday, 7 December 2012

oOurimania #maybe#


Hello mellow marshemellow... Anyone miss my post?? haha... macam lah ramai sangat bace post aku ni.. tapi takpe..my fellow friends tetap akan bacekan..love u alls!! macam2 dahkan jadi selame persahabatan kite..suke duke..akhirnye, mase dan takdir telah pisahkan kite..tapi bukannye tak dapat jumpe teroskan.. memang dah lame aku bhajat nak post pasal friendship..kalau rewind semule tiap detik, rase lawak pulak.. sebab..ingat tak korang akan ayat2 macam ni..

               ...        " dah la lame2 nanti baiklah diorang tu"
               ...        " yeke?? bukanke .... yg salah"
               ...        " eh, bukanlah ... yg salah"                                                      

jadi sape yg salah??? # semue salah# ~~keke~~ cukuplah semue tu..pengajaran mengajar kite.. yang baik jadikan  teladan, yang buruk jadikan sempadan..aku teringat macam mane jalan hidop dari form 1 sampailah form 5..punyelah banyak dugaan dan cabaran..tapi yang paling buat iman tergugat #kes nak tukar aliran# haa..lepas kes ni aku menjadi lebih sabar dan tabah dalam menempoh cabaran dan dugaan.. ~~ALHAMDULILLAH~~


antare kad-kad yang aku dapat waktu birthday tahun ni.. ~~SWEET MEMORY~~yang lagi sweet.. sebab ade someone prepare something atas meje aku malam tu..wah!! my pleasure.. ko ade??# dengan hati gembire# .. cerite bermule.. pade pagi 9 oktober yang sangat indah..seakan-akan mengerti hati seseorang yang menyambut birthdaynye hari tu..daun pokok sakura di depan kelas melambai-lambai mengikut bayu pagi yang ditiup sepoi-sepoi bahase..# penat bermadah# kembali kepade realiti.. aku pegi ke meje aku.. tibe-tibe..nampak banyak coklat2.. yang bertulis 9 10... wow!! hati melonjak-lonjak ni..#dalam hati ade taman# aku mencari-cari sapelah yang telah curi hati ini # konon#  adelah nota putih di tepi meje.. sape ye?? ye!! aku sudah tahu... # gembire sangat hari tu#

wah!! inilah kenangan manis yang tidak akan lupe sampai bile-bile..terime kasih kawan-kawan yang banyak beri semangat kepade aku.. # SPM 2012? # Aku ingat tak sempat nak ambik dah dulu.. kalaulah korang berade kat tempat aku waktu tu..#nak bunuh diri# lepas satu, satu lagi disaster menimpa diri kerdil ini..tapi aku tahu semue ni ade hikmahnye.. #Allah akan uji hamba-NYA- mengikut ape yang individu itu mampukan#

Last sekali # aku akan teros berdoa buat kejayaan kite bersame#
Jangan lupe ..# solat hajat dan bace Yassin# ingatan kite bersame~~



Saturday, 18 August 2012

haru @ pra raye !



Haha. Hello mellow marshemellow dan salam lebaran khas buat semua geng kapal terbang kertas yang selalu bace blog ni bile aku dah update. Sape lah kalau bukan member-member aku yang selalu 'pay a visit' ke blog yang tak seberape ni tapi tetap mengekalkan ke'funky-an'nye. Ceh, funky la sangat!

Esok?? Ngape esok??? Esok raye lah! Hehe. Mesti semue ahli geng kapal terbang kertas tengah sibuk main henset kan. Siap buat pantun lagi ucap salam aidilfiitri. Ingat aku tak tau ke? Kepada yang masih di jalan raye ataupun sedang bermain bunga api, ingat SAFETY STARTS WITH 'S' but BEGIN WITH 'U'. Hehe.

Haa?? Pelik tak kenape aku letakkan gambar akak kiut yang tengah bace novel tu? Aku rase tak payah diperkenalkan pun dah tau kan sape tu. Sebenarnye, akak ni la FATIN LIYANA yang empunye blog HONEYKOYUKI tu. Aku memang rajin bertandang kat blog die cume malas nak beri salam je. Hehe. Kak Fatin ni memang dah lama jadi inspirasi aku dari hujung rambut sampai ke hujung kaki..

Aku simpan cite-cite nak jadi macam die. Semuanye perfect. Cantik, bijak dan optimis! Doakan aku ye, geng kapal terbang kertas. Hehe. Macam mane boleh terserempak dgan berita ni, itulah siap buat cornflakes terus tengok ape citer hot kat paper. Haa! Kau! My idol kat front page. Memang 100% tumpuan kat situ lah. Sambil merenung 4 tahun lagi, mampukah aku menjadi seperti Fatin Liyana???? Hehe. Semua orang ade angan2 kan...


Satu lagi, aku tertarik dengan satu prenggan dalam interview dengan kak fatin ni.. try and klik kat gmbar yang dah di 'close up' tu..rupenye kami ade persamaan iaitu....jeng jeng jeng..rupenye akak ni pon tak tau cite-cite die nak jadi ape sampai lah die msok matrik..heee...gembire bukan kepalang kawan oi!

 Hehe. Jadi kesimpulannye, orang yang takde ambition pon boley berjaye lah..hehe..wah, ni rase nak nyanyi lagu ni..

Esokkan raye, jadi kami satu kluarge dah bahagikan tugasan..mcam ni ye, aku dan mak buat kek , kuih dan msak-masak..adik, abang dan ayah aku mengecat kat bahagian depan rumah.. jom check it out!


jiha tengah khusyuk mengecat smpai tak perasan ade mamarazi ambik photo dari belakang..hehe


oh! ni ayak aku pulak...


ni task untuk ' mother and daughter' ... ini bile butter cair dan telah dicampur dengan serbuk coklat, susu cair dan susu pekat...
nmpak tu..antare bahan-bahan yg digunakan oleh kami...
Di kesempatan ini, aku nak mintak maaf daripade skull hingge phalangesnye metatarsal..moge tiade ape-ape sngkete antare aku dengan ahli kapal terbang kertas..okayy!! kosong..kosong..kosong...hehe..kepade sesiape yg dah kirim aku msej raye tapi tiade balasan lagi..sabar ye malam ni aku akan blas..ade surprrrrrrriseeeee sikit....
MINAL AIDIL WALFAIZIN..
KULLU AMIN WA ANTUM BIHOIRIN...
anyong...Assalamualaikum..



Friday, 20 July 2012

Ramadan sudah kembali

Assalamualaikum..pejam pelik pejam pelik, oooppss! pejam celik pejam celik esok dah 1 ramadan...hehe.. mmg mcm perasaan dah bcampur-baur dlam otak aku ni tapi 90 percent mmg teruje..of course ramai yg teruje mcam aku ni..bile sebut je RAMADAN "" mcam2 yg kite akan pkir terutame skali nak bukak pose mkan sdap2 kan..hehe..ape lgi? kalau ak, mmg aku teringat dkat satu prgram msakan kgemaran aku time puase ni..intro die mcam ni" bsame kite dlam rncngan KETUK-KETUK RAMADAN" hehe..papepon mrilah kite buat renungan jap...


        Some said, fasting month only seriously fasting actually we fasting from many sides examples our eyes,    our mouth, our leg and many more..so this Ramadan, we must take this oppurtunity to get more and more PAHALA for our happiness in hereafter...


hehe...msti ade yg terlupe niatkan..haha, kalau takot tlupe ape kate niat untuk sbulan jek mcam ni..


mudah je kan..hehe
tgok iklan ni jap.....

                                                 


                                    
                                           haha.... ade brannn?????
                                              

akhir kate.....bsame-samelah mnjadikan RAMADAN thun ni lbih baik dri thun lpas! I'AM ALSO NOT A PERFECT MUSLIM BUT I WILL TRY TO BECOME THE BEST MUSLIM AMONG THE BEST...
Selamat menyambut RAMADAN al-Mubbarak...